Pécsi Tudományegyetem Kutatók Éjszakája

A Kutatók Éjszakája története

A Kutatók Éjszakája (Researchers’ Night) az Európai Bizottság kezdeményezésére és támogatásával Európa szerte megrendezett tudomány-népszerűsítő fesztivál. Az eseményt 2005 óta évente, minden év szeptemberének negyedik péntekén rendezik. A rendezvény célja, hogy a kutatókat, kutatásokat közelebb hozza az emberekhez, bemutassa munkájuk sokszínűségét és felhívja a figyelmet a tudomány szerepére a mindennapi életünkben. Fontos cél az is, hogy a fiatalok számára vonzóvá tegye a kutatói karriert, így segítve a tudományos utánpótlás biztosítását. Az esemény láthatóvá teszi a kutatók munkájának társadalmi hasznosságát azáltal, hogy eredményeiket interaktív, kézzelfogható és vonzó formában mutatja be.

Magyarország a Kutatók Éjszakája európai programhoz 2006-ban csatlakozott, 2008-tól pedig a Pécsi Tudományegyetem (PTE) is különleges előadásokat, laborlátogatásokat, interaktív programokat szervez minden év szeptemberében. Az első években a PTE Ifjúság úti campus-án, a Természettudományi Kar vezetésével zajlottak a programok, a Bölcsészettudományi és az Egészségtudományi Kar részvételével. Az elmúlt több mint egy évtizedben a résztvevő karok sora bővült, a programok száma pedig megsokszorozódott.

2013-ban és 2014-ben a Pécsi Tudományegyetem a Tempus Közalapítvánnyal és a Zsolnay Negyeddel együttműködve, országosan is kiemelt eseményt szervezett, így segítve a pécsi tudományos és kutatói élet láthatóvá tételét. E két évben két fő helyszíne volt a pécsi programoknak: a megszokott Ifjúság úti PTE TTK campus mellett a Zsolnay Negyed adott otthont a különleges és emlékezetes éjszakáknak, színes programokkal, érdekes látnivalókkal és máskor nem látogatható helyszínekkel vártuk a nagyközönséget.

A kutatók a hétköznapokban tapasztalható csodák mögött álló színes egyéniségek - ezt igyekszik bemutatni évről-évre a Kutatók Éjszakája. Az eseménynek továbbra is az a célja, hogy megváltoztassa a kutatókról kialakult általános képet, és minél több fiatalt győzzön meg arról, hogy érdemes a tudományos életpályát választani. A sokéves hagyománynak megfelelően minden évben kinyílnak a laborajtók, a látogatók személyesen találkozhatnak a kutatókkal, kipróbálhatják eszközeiket, találmányaikat, megismerhetik a munkájukat előadások és tudományos-szórakoztató programok keretében.

2023-ban, szeptember utolsó péntekén, vagyis 29-én kinyílnak a laborajtók a Pécsi Tudományegyetemen és ismét csatlakozunk az európai rendezvénysorozathoz!

Sok szeretettel várjuk a Kutatók Éjszakáján az érdeklődő kicsiket és nagyokat, a fiatalokat és idősebbeket újdonságokkal és érdekességekkel teli élménycentrikus, látványos és izgalmas kalandokra.

17 helyszín

258 program

262 szereplő

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.
Bővebb információk »

Rendben